avarvaresou.gr

Η νέα τάση στην αρχιτεκτονική

Ολοένα και πιο δημοφιλείς οι προκατασκευασμένες κατοικίες από επώνυμα αρχιτεκτονικά γραφεία

Tα αρχιτεκτονικά περιοδικά τα λατρεύουν. Το ίδιο και οι περιβαλλοντολόγοι. Η τεχνολογία τα κάνει ακόμα πιο εύκολα να κατασκευαστούν και οικονομικά. Ο κόσμος ωστόσο δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τα προκατασκευασμένα σπίτια, αν και μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα στέγασης, με κατασκευές πολύ ποιοτικές και προσιτές, καθώς χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους κατασκευής τους (που μπορεί να είναι ακόμα και 50% κάτω από ένα κανονικό σπίτι).

Οι αρχιτέκτονες από την πλευρά τους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη αρχιτεκτονική, ενδίδουν στην τάση και συμπεριλαμβάνουν στα portfolio τους σχέδια υψηλής αισθητικής, προκειμένου να ξεπεράσει ο κόσμος την κακή εμφάνιση του παρελθόντος που τα έχει στιγματίσει. Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία παρουσιάζουν ολόκληρες συνοικίες ή χωριά, όπως και σχέδια δημόσιων κτιρίων, με σκοπό να αναδείξουν τη δυναμική τους. Οι νεότεροι αρχιτέκτονες βρίσκουν πεδίο δημιουργίας και θεωρούν ότι θα αποτελέσει την τάση του μέλλοντος στον χώρο της κατασκευής.

Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα προκατασκευασμένων σπιτιών από μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού που μπορεί να σας βάλουν σε σκέψεις.

Hariri & Hariri Architecture
Folding Pod

To νεοϋορκέζικο γραφείο Hariri & Hariri Architecture των Ιρανών Gisue Hariri και Mojgan Hariri, ειδικεύεται στις προηγμένες τεχνολογίες υλικών και στον εμπνευσμένο σχεδιασμό. Tο λιτό αρθρωτό κέλυφος του σπιτιού σχεδιάστηκε ειδικά σαν διπλωμένο πάνελ για να διευκολύνει τη μεταφορά και τη συναρμολόγησή του «ξεδιπλώνοντας» απλά τα κομμάτια του (pods) στον χώρο εγκατάστασής του, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί ή να επεκταθεί με προσθήκες στοιχείων δημιουργώντας ποικιλία συνδυασμών.

Εμπνευση για το πρακτικό και πρωτότυπο «αναδιπλούμενο» σπίτι των αρχιτεκτόνων αποτέλεσε η ιαπωνική τέχνη του Origami –του διπλώματος του χαρτιού σε διάφορα σχήματα– που στην ασιατική χώρα βρίσκει εφαρμογές και στην αρχιτεκτονική. Η γλυπτική φόρμα του το κάνει ελκυστικό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και τα υλικά επενδύσεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον –­ επιλέγετε από γυαλί και ξύλο μέχρι τις ινοπλισμένες τσιμεντοσανίδες Equitone ή αλουμίνιο.

Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να κερδίσουν την τεχνολογική πρόκληση με οικολογικές πρακτικές και εναλλακτικές ανταποδοτικές λύσεις, φτιάχνοντας ωστόσο προσιτά σπίτια για όλους. «Η ιδέα είναι να σχεδιάζουμε μονάδες λειτουργικές και όμορφες, εύκολες στην κατασκευή και στη μεταφορά, που θα έχουν χαμηλό κόστος. Ενα βασικό στοιχείο (pod), ακόμα και μόνο του, μπορεί να αποτελέσει από καταφύγιο καταστροφών μέχρι καμπίνα για spa ή μικρό εξοχικό (ήδη χρησιμοποιούνται έτσι), ενώ όσο προστίθενται σε αυτό κομμάτια μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις ή να μετατραπεί σε πολυτελές σπίτι», εξηγούν οι αδελφές Hariri.

Koto
Falcon και Tree House

Με γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Φινλανδία, η Koto δημιουργήθηκε από το ζευγάρι των Βρετανών Johnathon and Zoe Little και ξεκίνησε σαν startup εταιρεία λανσάροντας μια σειρά προκατασκευασμένων σπιτιών, από ένα έως τέσσερα δωμάτια, που μεταφέρονται και τοποθετούνται (σχεδόν) παντού. Στόχος της Koto –στα φινλανδικά η λέξη σημαίνει χαλαρό, άνετο (cosy)– είναι να μεταφέρει εκτός συνόρων τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής στην ύπαιθρο με κατασκευές που εμπνέονται από τις ξύλινες καλύβες που συναντούσαν οι πεζοπόροι στα αλπικά τοπία. Διαρκούν για μια ζωή και μπορούν να αναδιαμορφωθούν για να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των πελατών τους όποια στιγμή εκείνοι το επιθυμήσουν. Κάθε καμπίνα (βασική μονάδα, pod) περιλαμβάνει μπάνιο και κουζίνα. Δύο χαρακτηριστικά δείγματα της εταιρείας αποτελούν τα Falcon και Tree House, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στο North Devon της Μεγάλης Βρετανίας.

Σήμα κατατεθέν του σχεδιασμού της Koto είναι η οροφή σε σχήμα σφήνας. Δημιουργεί ενδιαφέρον σε κάθε μονάδα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και αποτελεί μια σύγχρονη ανάγνωση της λαϊκής σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής. Ο Johnathon Little με προϋπηρεσία στους Snohetta εξηγεί ότι στόχος τους είναι να δώσουν στους ιδιοκτήτες κάθε σπιτιού τη δυνατότητα να ζήσουν τον «σκανδιναβικό τρόπο ζωής», ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ ζωής και εργασίας με χώρους που βοηθούν στη χαλάρωση και στην αποσύνδεση από την ένταση. Τα δωμάτια λούζονται στο φυσικό φως, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά, αν το επιλέξετε, είναι από τη Hay, ενώ οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με συστήματα που τις καθιστούν ενεργειακά αυτόνομες.

GG-loop
Διαμερίσματα Freebooter

Το γραφείο GG-loop με έδρα το Αμστερνταμ μάς δείχνει πώς είναι ένα ολόκληρο προκατασκευασμένο κτίριο ιδιωτικής χρήσης. Στο μικρό νησί Zeeburgereiland της ολλανδικής πόλης ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού 240 τ.μ., των οποίων οι ιδιοκτήτες θα βιώνουν τα πλεονεκτήματα του wellbeing και του βιοφιλικού σχεδιασμού (σ.σ. βιώσιμος σχεδιασμός που ενσωματώνει στην αρχιτεκτονική τα οφέλη της φύσης). «Είμαστε μέρος της φύσης με έναν βαθύ και θεμελιώδη τρόπο, αλλά στη σύγχρονη ζωή έχουμε χάσει αυτήν τη σύνδεση. Το στούντιό μας σχεδιάζει σπίτια που σέβονται τόσο τους κατοίκους όσο και το περιβάλλον», λέει ο Giacomo Garziano, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του GG-loop. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του βιοφιλικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, ο Garziano μελέτησε την κίνηση του ήλιου για έναν ολόκληρο χρόνο ώστε να σχεδιάσει το παραμετρικό σχήμα και τη θέση των περσίδων που θα επέτρεπαν στο ηλιακό φως να πλημμυρίζει τα διαμερίσματα διατηρώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των κατοίκων τους.

Οι χώροι σχεδιάστηκαν δίνοντας προσοχή στην καθημερινή χρήση και στις εργασίες των κατοίκων έτσι ώστε το σπίτι να είναι ένας υγιής και παραγωγικός χώρος για ξεκούραση, εργασία και διαβίωση. Η αισθητική του GG-loop παρότι είναι κάπως υπερβολική σέβεται τους τοπικούς πολιτισμούς και τα έθιμα. Στο συγκεκριμένο κτίριο, η κατασκευή των εσωτερικών στοιχείων απαιτούσε τεχνίτες και ξυλουργούς με εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κόκκινος κέδρος, πεύκο και χάλυβας. Ο σχεδιασμός εμπνέεται από την παράδοση της χώρας στη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, από τους «Freebooters», έμπειρους ναυτικούς που ταξίδευαν σε αναζήτηση περιπέτειας και νέων εδαφών. «Οι Ολλανδοί ήταν πάντα πρωτοπόροι και καινοτόμοι. Το ίδιο έκανε και η ομάδα μας», εξηγεί ο Garziano.

Big
Κτίριο κατοικιών Dortheavej

«Ποιοτικά σπίτια για όλους». Αυτό ήταν το ζητούμενο και οι BIG το κατάφεραν. Το πενταώροφο Dortheavej βρίσκεται στην πολυπολιτισμική ΒΔ πλευρά της Κοπεγχάγης, όπου υπάρχουν κυρίως βιομηχανικά κτίρια. Καταλαμβάνει 6.800 τ.μ. μοιρασμένα σε 66 σπίτια, από 60 έως 115 τ.μ. Είναι κατασκευασμένα από απλά υλικά και απευθύνονται σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. «Η προσιτή στέγαση είναι μια αρχιτεκτονική πρόκληση λόγω των απαραίτητων δημοσιονομικών περιορισμών. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια αρθρωτή κατασκευή με λιτά υλικά που προσφέρει ποιοτικούς χώρους διαβίωσης, τόσο σε αστικό όσο και σε οικιστικό επίπεδο. Τα στοιχεία στοιβάζονται με τρόπο που επιτρέπει σε κάθε δεύτερη μονάδα να κερδίζει ένα επιπλέον μέτρο ύψους στην κουζίνα, καθιστώντας τες ασυνήθιστα ευρύχωρες, ενώ το καμπύλο σχήμα του κτιρίου μετατρέπει εσωτερικά το πεζοδρόμιο σε δημόσια πλατεία. «Οι οικονομικοί περιορισμοί συχνά οδηγούν σε εκπτώσεις, στο Dortheavej, ωστόσο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για το άτομο όσο και για την κοινότητα», αναφέρει ο Bjarke Ingels, αρχιτέκτων και ιδρυτής BIG.

Πηγή: www.bluekey.gr

Written by: admin